Aile İçi Şiddet Kayıt Altında

Evlilik
Tüm polis merkezlerine gönderilecek "Aile İçi Şiddet Kayıt Formu" ile aile içi şiddet konusunda gerekli analizler yapılacak, şiddet mağdurlarına kalacak yer sağlanacak. İçişleri Bakanı Beşir...
EMOJİLE

Tüm polis merkezlerine gönderilecek "Aile İçi Şiddet Kayıt Formu" ile aile içi şiddet konusunda gerekli analizler yapılacak, şiddet mağdurlarına kalacak yer sağlanacak.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, "aile içi şiddet mağdurlarına ve mağdur çocuklarına yönelik verilen hizmetlerin kurumsal kapasitesinin arttırılması ve işbirliğinin geliştirilmesi" amacıyla bakanlıklar arasında protokol imzaladı.

Kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda şimdiye kadar 40 bin emniyet mensubuna eğitim verildiğini hatırlatan Atalay, emniyet teşkilatı olarak bu konuya özel bir önem verdiklerini söyledi.

Tüm polis merkezlerine "Aile İçi Şiddet Kayıt Formu" gönderildiğini, bu tür olaylar geldiğinde formların doldurulacağını dile getiren Atalay, polis tarafından mağdurun risk değerlendirilmesinin yapılarak, teslim edileceği birimlerin dikkatinin çekilmesi ve yaşanabilecek olumsuz durumların önlenmesinin hedeflendiğini vurguladı. Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böyle bir olay geldiğinde şu anda polis merkezlerinde, bir darp yoksa sadece aile içi geçimsizlik gibi görülüyorsa, uzlaştırma yoluna gidiliyor. Tabii uzlaştırma işin içinde olacak. Ama mutlaka kayıt altına alınmıyor. Şimdi mutlaka form doldurularak kayıt altına alınacak. Artık analiz, değerlendirme risk dereceleri bu formun içinde yer alacak. Ailenin dağılmasını önlenmede uzlaştırma önemli ama şiddet derecesindeyse ve uzlaşmaz durumdaysa şiddet mağduruna kalacak yer sağlanacak."

Belediyeler Kanunu ile nüfusu 50 bini aşan belediyelere kadın sığınma evi açma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Atalay, bundan sonra sığınma evlerin sayısının arttırılması yönündeki çalışmaların daha da sıkı takip edileceğini dile getirdi.

Güvenlik birimlerinin eğitimlerinde "sosyal sorumluluk boyutunu" ön plana aldıklarına dikkati çeken Atalay, vatandaşların sorunlarıyla daha derinlemesine ilgilenen, gerektiğinde danışmanlık yapan güvenlik birimleri oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

Atalay, vatandaşlara daha iyi hizmet verilebilmesi için 1300 polis merkezinin, fiziki yapısı ve sosyal donanımıyla elden geçirildiğini belirterek, "Gelenlere daha insani bir tutumla yaklaşılsın istiyoruz" diye konuştu.

Mağdur odaklı yeni bir uygulama modeli

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf da protokolle aile içinde özellikle kadın ve çocuklara yönelik şiddetin farklı sektör ve disiplinlerin katıldığı çok yönlü bir mücadeleyi gerektirdiğine işaret ederek, "mağdur odaklı" yeni bir uygulama modeli başlattıklarını bildirdi.

Bakan Kavaf, protokolle, şiddet mağduru kadınların can güvenliğinin sağlanabilmesi, farklı bölgede yaşayan kadınların da bu hizmetten etkin bir şekilde yararlanabilmesi için, illerde bulunan kadın sığınma evleri arasında 7 gün 24 saat iletişim ve bilgi ağı oluşturulacağını belirtti.

Polis merkezlerinde işlemi yapılan ve polis tarafından teslim edilen aile içi şiddet mağdurları ve mağdur çocukların, il sosyal hizmetler müdürlükleri tarafından teslim alınacağını ve gerekli sosyal desteğin verileceğini kaydeden Kavaf, ayrıca Alo 183 çağrı merkezine gelen protokol kapsamındaki ihbarların da polise bildirileceğini söyledi.

Protokol kapsamında, teknik ve finansal desteğin Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunca sağlanmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü uzman eğitimlerinin gerçekleştirileceğini belirten Kavaf, "Bu protokol, aile içi şiddet mağdurlarına ve mağdur çocuklara yönelik hizmetlerin bütün mağdurlar açısından erişebilir olmasının sağlanması bakımından önem arz etmektedir" dedi.