TV Reklamları Çocuk İçin Tehdit

Çocuk
Los Angeles Times gazetesi, çocuklara yönelik yiyecek ve içecek televizyon reklamlarının neredeyse hepsinin sağlıksız besinler içerdiğine dikkat çekerek, reklamların hemen hemen tümünde yüksek oranda ...
EMOJİLE

Los Angeles Times gazetesi, çocuklara yönelik yiyecek ve içecek televizyon reklamlarının neredeyse hepsinin sağlıksız besinler içerdiğine dikkat çekerek, reklamların hemen hemen tümünde yüksek oranda şeker, tuz ve yağ içeren kötü ürünler olduğunu vurguluyor.

Los Angeles Times gazetesi, yiyecek ve içecek televizyon reklamlarının neredeyse hepsinin çocuklar için sağlıksız besinleri hedeflediğine dikkat çekerek, verilere göre televizyon reklamlarındaki yiyecek ve içeceklerin yüzde 94’ünün yüksek oranda yağ, şeker ve tuz içerdiğini ifade ediyor.

"REKLAMLAR 12 YAŞ ALTINDAKİ ÇOCUKLARI HEDEFLİYOR”

Gazete, Archives of Pediatrics and Adolecent Medicine Dergisi’ne göre, yiyecek ve içecek televizyon reklamlarına her yıl yaklaşık 745 milyon dolar harcandığına işaret ederek, bu dolarların yarısından fazlasının 12 yaşının altındaki çocuklara ulaşmaya çalışmak için harcandığını belirtiyor.

Ayrıca, diğer çalışmaların da çocukların şekerli içecekler, tuzlu fast food gıdalar, kızartılmış yemekler gibi baştan çıkarıcı televizyon reklamlarına maruz kaldığına dikkat çekiliyor.

Buna karşın, 2006 yılında 17 şirketin kendi kendilerine çeki düzen verme girişimleriyle, çocuklar tarafından izlenen yiyecekle ilişkili toplam reklam sayısının az da olsa düştüğü belirtiliyor.

“5 YAŞ ÜZERİ ÇOCUKLAR DAHA FAZLA REKLAMA MARUZ KALIYOR”

Araştırmalara göre, 2009’da 2-5 yaş arası çocukların her gün ortalama 10.9 televizyon reklamı izlediğine dikkat çekilerek, 2003 yılıyla kıyaslandığında bu oranın yüzde 18 düştüğü ifade ediliyor.

Ayrıca, 2009’da 6-11 yaş arasındaki çocukların günde 12.7 yiyecekle ilişkili reklam gördüğü belirtilerek, bu oranın 2003’e göre sadece yüzde 7 azaldığına dikkat çekiliyor.

Öte yandan, 2009 ve 2003 yılları arasında televizyondaki reklamlara maruz kalan daha genç çocukların sayısının yüzde 21, daha büyük çocukların sayısının ise yüzde 31 yükseldiği belirtiliyor.

ANKA