Lohusalara Kozmetik Uyarısı

Çocuk
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, doğumdan sonra lohusalık döneminde vücutta görülen bazı değişimlerin normal olduğunu belirterek, bir an önce eski görüntüsüne dö...
EMOJİLE

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, doğumdan sonra lohusalık döneminde vücutta görülen bazı değişimlerin normal olduğunu belirterek, bir an önce eski görüntüsüne dönmek isteyen annelerin paniğe kapılmaması gerektiğini söyledi. Dr. Gökhan Okan; gebelikte olduğu gibi lohusalıkta da özenli ve bilinçli bir bakıma ihtiyaç olduğunu belirtti. Gebelik sürecinde cildi tahriş etmeyen ürün kullanımına mümkün olduğunca özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Okan, "Bebekten dolayı annelerin su, sabun ve deterjanla teması; hassasiyetin daha da belirginleşmesine, ellerde kızarıklığa, çatlaklara ve kaşıntılı lezyonların gelişmesine neden olur. Bu nedenle lohusa annelerin, ellerini kurutmayan, yumuşatıcı özelliği olan temizleyicileri tercih etmeli ve her el yıkama sonrası ellerini nemlendirmeleri gerekir." dedi. Dr. Okan, genç annelere şu bilgileri verdi:

Hamilelikte sivilceler artar. Yüzde bulunan yağ salgısı gebelik süresince artar. Bu da gebelikte sivilcelerin artmasına neden olur. Anne adayları; dıştan kullanılacak ürün bile olsa, bunun emilip kana geçme ihtimali bulunduğunu unutmamalı. Özellikle gebelik süresince vitamin A ve yüksek dozda salisilik asit içeren ürün kullanımı önerilmez. Kullanılacak kozmetik ürünler geniş yüzeye uygulanacaksa kullanmadan önce cilt hekimlerine danışılmalıdır.

Ayakları çok iyi kurulayın. Lohusalık döneminde ter bezlerinin sayısında artma görülür. Gebelikte vücutta biriken fazla suyun atılma yollarından biri de terdir. Ayaklardaki fazla terleme, mantar hastalığının gelişmesine zemin hazırlar. Ayakların ıslak kalmamasına, çok iyi kurulanmasına ve nemli tutulmamasına önem verilmelidir.

Tırnaklar ve eller nem ister. Tırnaklar, bu sürede daha kırılgan, daha yumuşak olur. Emzirme döneminde kimyasal maddelerle temasın artması, tırnak sorunlarının bu dönemde devam etmesine neden olur. Tırnaklar nemlenmelidir, el bakımına dikkat edilmelidir.

Saçlarınızı kimyasallardan koruyun. Değişen hormonlar saçları da farklı şekilde etkiler. Gebelik süresince saçlarda gürleşme, sertleşme görülür. Doğum sonrası ilk 6 ay saç dökülmesi görülür. Bu dökülme geçicidir. En geç bir sene içinde dökülen saçlar tekrar çıkar. Hastalar, dökülme süresince saç kozmetiklerinden uzak durmalı, saçlarını mümkün olduğu kadar az boyatmalı, kullanılacak boyaların da bitkisel olmasına dikkat etmelidirler. Emzirme süresince annede gelişebilecek vitamin ve mineral eksikliklerinin de dökülmeyi artıracağı unutulmamalıdır.