İstatistiklere Göre Aile İçi Şiddetin Fotoğrafı

Çocuk
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca kurulan Aile İçi Şiddet Bürosuna, son 3 ayda yaklaşık bin 650 başvuru evrakı ulaştı. Ankara Adliyesi’ndeki Aile Mahkemeleri, 2011 yılında ”aile içi şiddet...
EMOJİLE

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca kurulan Aile İçi Şiddet Bürosuna, son 3 ayda yaklaşık bin 650 başvuru evrakı ulaştı. Ankara Adliyesi’ndeki Aile Mahkemeleri, 2011 yılında ”aile içi şiddet” nedeniyle 16 bin 900 ”tedbir kararı” verdi. Aile içi şiddetle ilgili şikayet ve soruşturmaların tek elden hızlı bir şekilde yürütülüp, tedbir kararlarının hızlı bir şekilde uygulanması amacıyla yaklaşık 6 ay önce kurulan Aile İçi Şiddet Bürosuna, günde ortalama 30 şikayet ve soruşturma evrakı geliyor.

Büro, 2011 Ekim, Kasım ve Aralık aylarında, yüzde 94’ü kadın, yüzde 6’sı erkek olmak üzere yaklaşık bin 650 kişinin şikayetini değerlendirdi.

Resmi nikahsız birlikte yaşayanların da kapısını çaldığı büroya yapılan şikayetlerin yüzde 49’unu darp, yüzde 25’ini tehdit, yüzde 26’sını ise diğer suçlar oluşturdu.

Büroya, şikayette bulunan kadınların yüzde 75’i ”ilkokul mezunu ya da eğitimsiz”, yüzde 25’i ise ”lise veya yükseköğretim mezunu” olduğunu belirtti.

Aile içi şiddet bürosuna gelen şikayetler, ”işsizlik ile aile içi şiddet” arasındaki ilişkiyi de ortaya koyuyor. Büroya, ”şiddet gördüğünü” belirterek başvuranların yüzde 81’i ”bir işte çalışmadığını”, yüzde 19’u ise ”bir işinin olduğunu” beyan etti. Şiddete maruz kalanların büyük bir bölümünü ise ev hanımları oluşturuyor.

Mağdurların yüzde 77’si ”eşlerinden”, yüzde 10’u ”eski eşlerinden”, yüzde 7’si ”çocuklarından”, yüzde 4’ü ”birlikte olduğu kişiden”, yüzde 2’si ise ”babasından” şiddet gördüğünü belirtti.

Mağdurların yüzde 89’u, şiddet gördüğü kişi hakkında mahkemeden ”uzaklaştırma talebinde” bulundu.

”Beni savcı korusun”

Aile İçi Şiddet Bürosunun faaliyete geçmesiyle birlikte verilen tedbir kararı sayısında da önemli artış yaşandı. Ankara Adliyesi’ndeki Aile Mahkemeleri, 2011 yılında ”aile içi şiddet” nedeniyle 16 bin 900 ”tedbir kararı” verdi.

Büroya başvuranların yüzde 90’ı, ”idari makamların işlemlerini yetersiz bularak”, can güvenliğinin savcılar tarafından sağlanmasını talep etti.

Alkol ve uyuşturucu bağımlısı aile fertlerinden şiddet görenlerin yüzde 25’i, bu kişilerden şikayetçi olmayarak tedavilerinin yapılması için yardım istedi.

Birçok kez şiddet gördüğü halde ”boşanmak istemeyen” kadınlar da büroya başvurarak eşlerinin ”ikaz edilmesi” isteğinde bulundu.

Şiddet görenlerin umudu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yaklaşık 6 ay önce kurulan Aile İçi Şiddet Bürosu, şiddete uğrayan aile fertlerinin umudu oluyor.

4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun kapsamındaki suçlara ilişkin soruşturmaların yürütülmesi için kurulan büro, sadece kadını değil, tüm aile fertlerini koruma kalkanına alıyor.

Büroda, Başsavcı Vekili Nuri Yiğit’in koordinatörlüğünde, savcılar Ahmet Gökay Aktaş, Metin Serhantaş, Özlem Şimşek ve Emine Avcıoğlu görev yapıyor. Ankara Adalet Sarayı’nın zemin katında bulunan büroya, resmi nikah olmadan uzun süreli ilişki yaşayan kişiler de başvuruda bulunabiliyor.

Bürodaki savcılar mağdurlarla yakından ilgilenerek, suçun önlenmesi amacıyla bireylerin durumuna uygun kararlar veriyor. Savcılar, şiddet gören kişi şikayetinden vazgeçse dahi şiddet uygulayan kişi hakkında kamu davası açıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan yeni düzenlemeye göre, yakınlarının yanında uzun süre kalan kişilerin ”şiddet görmeleri” durumunda da Aile İçi Şiddet Bürosu işlem yapacak.

İlk kez Ankara’da kurulan büronun, Türkiye genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor.

AA