Aile üzerine yapılan haberler, söylenen sözler, hep annelerle ilgilidir. Yuvayı dişi kuş yapsa da, babanın ailedeki önemini görmezden gelmek olmaz. "Baba olmak erkek için ne anlama gelir?" ve "İdeal baba nedir?" gibi sorulara bakın uzmanlar nasıl cevap veriyor?
Anadolu Sağlık Merkezi Psikyatri Uzmanı Dr. Zafer Atasoy, baba olmanın sadece çocuğun fiziksel anlamda dünyaya gelmesinde rol almak olmadığını, hamilelikle başlayan bu sürecin kişiye büyük sorumluluklar getirdiğini söylüyor.
“Baba olmak demek öncelikle sorumluluk demektir.” diyen Atasoy, “Bu sorumluluğu taşıyacak makam, mevki ve olgunlukta olmak gerekir. Örneğin halen öğrenciliğini yaşayan ya da hayatta kendi sorumluluğunu henüz üstlenmemiş birisinin babalığı ne kadar olabilir ki? Psikolojik olarak hazırlığın dışında aslında bir de sosyolojik olarak hazırlıktan bahsediyoruz. Bir kadına kocalık yapacak, doğacak çocuğa babalık yapacak. Onu koruyacak, kollayacak, gözetecek, zarar görmesini engelleyecek güç ve kudrette de psikolojik olgunlukta olması gerekli.” diye ekliyor.
Ekonomik şartlar nedeniyle gittikçe zorlaşan hayat şartlarının eğitim süresini uzattığını ve erkeklerin baba olmaya hazır olduğunu hissetme sürecinin artık ileri yaşlara kaymaya başladığını vurgulayan Psikyatri Uzmanı Dr. Zafer Atasoy, erkeklerin maddi çekincelerden dolayı babalığı ertelediklerini söylüyor.
BABALIK İÇİN İDEAL YAŞ NEDİR?
Acıbadem Maslak Hastanesi’nden Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Kültegin Ögel, babalık için ideal yaşın kişiye göre değiştiği görüşünde. “Kimin ruhen hangi yaşta olduğunu kim bilebiliyor ki? Diyelim ki erkeğin bulunduğu yaş öyle bir relatif noktadır ki nereye yakın olduğunu bilmek mümkün değildir. Bu durum göz önüne alındığında erkeklerin çocuğa kimi zaman yirmisinde, kimi zaman ellisinde hazır olduğunu söylemek mümkün”
İDEAL BABA VAR MIDIR?
Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Kültegin Ögel’e göre ideal baba diye bir şey yok, iyi baba var ve bakın iyi babayı nasıl tanımlanıyor.
"Babalık yapabilen kişidir “iyi baba”.
Babasından gördüğünden daha fazlasını yapandır, “iyi baba”.
“Ben yaptım, sen yapma” demeyen babadır, “iyi baba”.
Acil durumda her zaman var olandır, “iyi baba”.
Yöneten değil, yönlendirendir, “iyi baba”.
Tüm bunları yaparken doğal olandır, “iyi baba"