Çocuklarınıza Küçük Görevler Verin

Çocuk
Çocuklara küçük ev işlerinin verilmesi, sorumluluk duygularının gelişmesine yardımcı olurken, özgüven gelişimini de destekliyor. 2 yaşındaki çocukla küçük görevlerle başlayabilirsiniz. (Örneğin: oynad...
EMOJİLE

Çocuklara küçük ev işlerinin verilmesi, sorumluluk duygularının gelişmesine yardımcı olurken, özgüven gelişimini de destekliyor. 2 yaşındaki çocukla küçük görevlerle başlayabilirsiniz. (Örneğin: oynadığı oyuncaklarını toplaması gibi.) Çocuğunuza görev vermeden önce, görevleri iyi değerlendirin ve taşıyıp taşıyamayacağını iyi tartın. Yaşa göre görevlendirmek çok önemlidir. Taşıyamayacağı yükü çocuğa üstlendirmek ona fayda yerine zarar verir.
 
Çocukların bu mesuliyetlerini taşıyabilmeleri için velilerin desteğine, cesaretine ve motivesine ihtiyaçları vardır. Bunu başarabilmeleri için onların yardımlarına ihtiyaç olunduğunun hissine kapılmaları ve yapıldıktan sonra takdir edileceğini bilmeleri önemlidir.

Görev verirken sabırlı olun

İlk söylemenizde çocuğunuzun hemen görevine başlayacağını sanmayın. Burada sabırlı olmanız gerekir. Çocuğunuza oyunundan kendisini çözmek için zaman tanıyın. Genellikle bir çocuk karma karışık odasını temizlemede umutsuzluğa kapılır ve nerden başlayacağını bilemez. Bir çocuk ne kadar küçük ise görevlerin o kadar küçük olması gerekir. Başarabileceği görevi verirseniz çocuğunuzun hevesini uyandırırsınız ve devamlılık için motive edersiniz.

Çocuğunuza destek olun, ona yol gösterin ve onunla birlikte temizlemeye başlayın. Kendisi sizi yaptığınızla örnek alacaktır. Onun için ev işlerindeki zorluluğu değil yapıldıktan sonra edilmiş başarıyı gösterin. Çocuğunuz mesuliyet duygusunu benimseyinceye kadar yapması gereken görevlerini hatırlatın ve yapılanları da kontrol edin. Çocuğunuza övgünüzü ve gururunuzu esirgemeyin. Bu onu daha da motive edecektir. Sürekli yapılan görevler zamanla çocuğa alışkanlık yapar ve zamanla kolay gelecektir.

Yaşı ilerledikçe görevlerde hem sevdiği hem sevmediği arasında dengeli bir seçim kurun. Eğer başka kardeşler var ise görevlerin dağılımını düzenli değiştirin. Bu şekilde her çocuk diğer çocuğun yaptığı görevi de yapmış olur. Zamanla çocuğun görevlerini ağırlaştırın. Bu şekilde görevlerinden sıkılmalarını önler öbür yandan da öz güven duygularının artmasına destek olursunuz. Ev işlerindeki yardımlar çocuklarınızda:

• Yeteneklerini uygun dağıtmayı, “Bir günde kendime fazla iş yüklememem gerek”

• Zaman çizelgesi kurmayı, “Pazartesi günleri dershanem var ise, odamı temizlemeye yeterli zamanım olmayacak. Benim başka bir gün temizlik için karar vermem gerekir.”

• Görevleri öğrenmeyi, (temizlik, düzen, evcil hayvan bakımı, ekmek alma v.b.)

• Kendisini aşabilmeyi sağlar. “Her ne kadar istemesem de, yapmam gerekiyor.”

Bu şekilde bir görevin üstesinden gelmeyi ve görev mesuliyetini geliştirmeye de destek olunur.

Ancak, çocuğunuzu ödüllendirmek ve motive etmek için bazen küçük bir hediye yapın ama bunu alışkanlık haline getirmeyin. Çocukların yaptığı ev işleri için para vererek ödüllendirme yapmayın. Yapıldığı zaman yanlış mesaj vermiş olursunuz.

• Görevimi yaparsam para alacağım!

• Eğer ödeme yapılmazsa benimde hiçbir şey yapmama gerek yok.

• Yapılan iş ne kadar çok ödenirse o kadar değerlidir.

Bu tür ödüllendirme çocukta alışkanlık yapar ve diğer bir yardımda daha fazla maddi ödül ister. Bu durumda evdeki işbirliğinin gerekli olduğunu ve özellikle ödüllendirici bir önemin olmadığını belirtmek gerekir. Çocuğunuzun size yardımcı olabileceği işler:

• Kendi yatağını ve odasını toplama,

• Yemek masasını kurma ve toplama,

• Toz alma ve süpürme,

• Çiçek ve evcil hayvan bakımı,

• Çamaşır asma,

• Yemek pişirmede yardım. v.b.