ABD’de yapılan bir araştırma hızlı tempolu çizgi filmlerin çocukların gelişimini kötü yönde etkilediğini ortaya koyarken saatlerce televizyon başından kalkmayan çocukların aileleri ise şimdi karar kara düşünüyor.
Hareketli filmler dikkat ve problem çözme becerisini doğrudan etkilerken uzmanlar uyarıyor. Her yaşın bir çizgi filmi olduğuna dikkat çeken Çocuk Ergen Psikologu Hande Sinirlioğlu Ertaş, ebeveynlerin denetimi ellerinden bırakmaması gerektiğini vurguluyor.
Virginia Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalışmada ‘Sünger Bob’ ve ‘Kare Pantolon’ gibi çizgi filmlerin çocukların problem çözme yeteneklerine zarar verdiği ve dikkatlerini dağıttığı vurgulanırken bu filmlerin bağımlısı olan çocukların aileleri ise şimdi ne yapacaklarını düşünüyor.
Araştırmayı destekler açıklamalarda bulunan NPİSTANBUL Hastanesi Çocuk Ergen Psikologu Hande Sinirlioğlu Ertaş uyarıyor. Her yaşa ve beyin algısına göre bir çizgi filmin olduğunu vurgulayan Ertaş, özellikle hızlı hareket ile hızlı karakterlerin, yoğun renklerin kullanıldığı çizgi filmlerin çocuk gelişimi üzerinde oldukça olumsuz etkisi olduğunu kaydediyor.
Küçük yaştaki çocuklar için fazla görsellik ve hareketin beyinde risk oluşturduğuna dikkat çeken Ertaş, hareketli filmlerle çocuğun odaklanma sorunu yaşayarak dikkatinin dağıldığını vurguluyor.
Bu tarz filmler yerine yaşa uygun durağan, hareketin az ve doğal renklerin kullanıldığı içeriğini ise gerçek figürlerin oluşturduğu filmlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Klinik Psikolog Hande Sinirlioğlu Ertaş, bu şekilde ancak öğrenme güçlüğü ve dikkat dağınıklığının önüne geçilebileceğini söylüyor.
Çocuğun görerek öğrendiğini de kaydeden Ertaş bu noktada ebeveynlere önemli görevler düştüğünü belirtiyor. İlkokul çocuklarına 1 saatten fazla tv seyretmesini kesinlikle önermediklerini belirten Ertaş, film tercihinde ebeveyn seçiminin önemli olduğunu hatırlatıyor. Ve bu konuda bir sınır koyulması gerektiğini de vurguluyor.
Haber 8