Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi, çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhisin önemine dikkat çekmek amacıyla 5 Nisan tarihini “Ulusal Çocukluk Çağı Kanserlerine Farkındalık Günü” ilan etti.
Çocukluk çağı kanserlerinde yaşam şansının yüzde 75 olduğunu belirten Kanserle Savaş Daire Başkanı Murat Tuncer, bu şansa ulaşmak için hastalık bulgularının iyi bilinmesi ve farkında olunmasının hayati önem taşıdığını belirtti.
Çocukluk çağı kanserlerindeki alarm bulgular aşağıda yer alıyor.
ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNDE ALARM BULGULAR
Lösemiler yani kan kanserleri için;
– Solukluk, halsizlik
– Burun ya da diş etlerinde kanama
– Vücutta kırmızı ya da mor renkli döküntüler ve ateş
– Çocuklar düşmeyen dirençli ateş
– Lenf bezlerinde şişlik ya da karaciğer dalak büyümesi gibi bulgular
Lenfomalar, yani lenf bezi kanserleri için;
– Daha çok boyun, koltuk altı ya da kasıklarda lenf bezi büyümesi
– Bazen buna eşlik eden ateş, halsizlik
– Hastaların akciğer boşluğu içindeki lenf bezleri etkilendiğinde, hastada nefes darlığı da bunun göstergesi olabilir.
Çocukluk çağının diğer tümörleri ise genellikle yerleştikleri bölgeye göre bulgu verir.
Bu açıdan dikkat edilmesi gereken bazı bulgular ve işaret edebileceği çocukluk çağı kanserleri;
– Göz bebeklerinde beyaz renkli parlama, retinoblastoma denen göz tümörü bulgusu olabilir. Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda görülen bu tümörün ilk bulgusu şaşılık da olabilir. Böyle bir durum fark edildiğinde göz doktoruna başvurulmalıdır.
– Küçük bebeklerde karın içinde özellikle banyo yaparken ele gelen sertlik, bir kitlenin habercisi olabilir. Bu çoğunlukla böbrek tümörünün ya da böbrek üstü bezi tümörünün işaretidir.
– Kollarda, bacakta ya da gövdenin herhangi bir yerinde şişlik oluştuğunda bunun kas ya da kemik tümörünün habercisi olacağı unutulmamalıdır.
– Çoğu zaman çocukların düşmesi sonucu oluştuğu zannedilen kol ve bacaktaki şişliklerin iyileşmesi gecikiyor ise mutlaka bir doktora başvurularak ilgili bölgenin filmleri çekilmelidir.
– Beyin tümörleri ise çoğu zaman baş ağrısı, özellikle sabahları fışkırır tarzda kusma, karın ağrısı, vücudun bir tarafında kuvvet kaybı ya da havale geçirme bulguları ile ortaya çıkabilir.
Bu bulguları kendi çocuklarında gören ailelerin hızla bir çocuk doktoruna başvurması, çocuklarına erken tanı konarak tedavi edilmelerini ve yaşam şanslarını arttırmasını sağlar.