Çocuklarda Kalp Hastalığına Dikkat

Çocuk
Çocuklarda görülen dudak morarması, kalpte ek ses ve üfürümler, göğüs ağrısı ve nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma gibi belirtiler erken kalp hastalığı habercisi olabilir. Selçuk Üniversite...
EMOJİLE

Çocuklarda görülen dudak morarması, kalpte ek ses ve üfürümler, göğüs ağrısı ve nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma gibi belirtiler erken kalp hastalığı habercisi olabilir.

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Oran, dünyada ve Türkiye’de kalp ve damar hastalıklarının rekor seviyede ölüme sebebiyet verdiğini söyledi. Kalp hastalıklarının çocuklarda hatta yeni doğan bebeklerde bile sıklıkla görülmesinin büyük bir tehdit olarak kabul edildiğini belirten Oran, birçok hastalıkta olduğu gibi kalp ve damar hastalıklarında da hastalıklara erken tanı koymanın ve zamanında tedaviye başlamanın önemli olduğunu bildirdi.

Çocukların dudaklarındaki morarmanın kalp hastalığı habercisi olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Bülent Oran, aileleri ihmalkâr davranmamaları konusunda uyardı. Oran, "Kalplerinde ek sesler ve üfürümlerin duyulması, göğüs ağrısı ve nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma ve yüksek tansiyon gibi erken kalp hastalığı belirtileri ihmal edilmeden değerlendirilmeli ve araştırılmalıdır." dedi.

Bebeklerde kalp hastalığını düşündüren değişik belirtiler bulunduğunu anlatan Oran, şu bilgileri verdi: "Üfürüm ismi verilen sıra dışı kalp seslerinin bir kısmı zararsızdır ve bir süre sonra kaybolur. Bunlara "masum üfürüm" denir. Kalbin anatomik yapısı ile ilgili bir şekil bozukluğu olmaksızın duyulan üfürümler masum üfürüm olarak adlandırılır. Masum üfürümlere çocukluk çağında oldukça sık rastlanır. Masum üfürüm sıklığı 6 ay ile 15 yaş arasında en fazladır. Ancak unutmamak gerekir ki masum gibi görünen bir üfürüm, çok ciddi bir doğuştan kalp hastalığının tek bulgusu da olabilir."