Besin Alerjisine Dikkat

Çocuk
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Solunum ve Alerji Bilim Dalından Prof. Dr. Esen Demir, dünyada çocukluk yaş grubunda besin alerjisi görülme sıklığının yüzde 6 olduğunu vurguladı. Beş yaş alt...
EMOJİLE

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Solunum ve Alerji Bilim Dalından Prof. Dr. Esen Demir, dünyada çocukluk yaş grubunda besin alerjisi görülme sıklığının yüzde 6 olduğunu vurguladı. Beş yaş altındaki çocuklarda en sık süt ve yumurtaya karşı reaksiyon görülüyor.

Çocuklarda görülen alerji türleri içinde öldürücü alerjik reaksiyona en sık yol açan besin alerjisinin, hiçbir genetik yatkınlığı olmayanlarda da görülebildiğini, ancak genetik yatkınlıklarda daha sık görüldüğünü anlatan Demir, ”Annede alerjik astım varsa, bebeğine ilk 6 ay hiç ek gıda vermeden sadece anne sütüyle beslemesini öneriyoruz. Bebeğe ilk altı ayda sadece anne sütünün verilmesi, alerjik reaksiyon ile daha geç karşılaşmayı sağlıyor” dedi.

Bebeklikte ek gıdaya geçme sürecinde çocuğun herhangi bir ek gıdaya duyarlı olup olmadığını anlamak için yeni gıdaların tek tek eklenmesini ve her yeni gıdaya tercihen birer hafta arayla başlanmasını öneren Esen Demir, şöyle konuştu:

”Bir ek gıdaya başlandıktan bir hafta sonra çocukta kaşıntı, döküntü, yüzde pullanmalar, hırıltılı solunum, ishal, inatçı öksürük, besin almayı reddetme ve kusma gibi bulguların besin alerjisiyle ilişkili olabilmesi olasılığına karşı doktora başvurmak gerekir. Çocuğun herhangi bir ek gıdaya duyarlı olup olmadığını anlamak için yeni gıdalar tek tek eklenmelidir. Çocuğa ilk kez verilecek gıda da çok az miktarda yedirilip, miktarı giderek artırılmalıdır.”

Keçi sütü çözüm değil

İnek sütüne alerjisi olan çocukların ailelerinin keçi sütüne yönlendirildiği bilgisini son günlerde sıklıkla duyduklarını kaydeden Prof. Dr. Esen Demir, inek sütüne alerjisi olanların yüzde 80’inin keçi sütüne de alerjisi olduğunu, koyun sütüne reaksiyon verenlerin de görüldüğünü bildirdi.

Süte alerjisi olan çocuğa, sadece süt değil, içinde süt, peynir, yoğurt olan gıdaların verilmesinin de doğru olmadığını belirten Demir, bu çocuklara, reçete ile satılan özel imal edilmiş süt verilmesi, yedirilecek muhallebi ve yoğurdun da o sütle yapılması gerektiğini kaydetti. Süt ve yumurta ile bunları içeren gıdaların diyetten kaldırılmasıyla çocuğun gelişme geriliği gösterebileceğini hatırlatan Demir, yumurtanın yerine ete yönelinmesini, ayrıca kalsiyum takviyesinin de uygun olabileceğini söyledi.

Demir, çocuklarında besin alerjisi olan ebeveynlerin marketten aldıkları etiketlenmiş ürünlerin üzerinde yazan maddeleri çok iyi bilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/