Bebeğinizle Konuşun

Çocuk
Aylardır beklediğiniz küçük misafir, nihayet evinizde. Sizinle iletişim kurmak için kullanabıldıgı tek yol ise sadece ağlamak. Peki, siz onunla nasıl iletişim kurmalısınız?  Anne ile bebeğin ilet...
EMOJİLE

Aylardır beklediğiniz küçük misafir, nihayet evinizde. Sizinle iletişim kurmak için kullanabıldıgı tek yol ise sadece ağlamak. Peki, siz onunla nasıl iletişim kurmalısınız? 

Anne ile bebeğin iletişimi bebek anne karnındayken başlar. Bebeğiniz 16. haftadan itibaren duyduğu seslere hareket ve kalp atışlarındaki değişiklik ile tepki verir, 26. haftadan itibaren ise annenin sesinin ritmini, iniş çıkışlarını ayırt edebilir. 

Yapılan araştırmalar, annenin sakin bir sesle yavaşça ve basit cümleler kurduğunda bebeğin sakinleştiğini, hamileliğin son 3 ayında ise müzik ya da gürültü duyduğunda tekme atıp duyduğu sese göre tepki verdiğini göstermiştir.

Anne sesine aşina olarak dünyaya gelen  bebek, doğumdan sonra da annesinin sesini duymak isteyecektir. Bu, bebeğinizin kendini güvende hissetmesi için oldukça önemli.

Doğumundan sonraki ilk haftalar ve aylarda bebekler iletişim kurmayla ilgili yeni şeyler keşfederler. Doğum sonrasında da anne sesi ve annenin kalp atışına benzeyen sesler bebeği çok rahatlatır. Bebekler zamanla göz teması kurmaya, anne sesini dinlemeye, anneyi gözlemlemeye ve annenin yüz ifadesindeki değişiklikleri fark edebilmeye başlarlar; böylece anne-bebek iletişimi yeni bir boyut kazanır. Annenin mimikleri, canlılığı, değişken ses tonu bebeğin ilgisini çekmeye başlar ve bebek gülümseyerek, ayaklarını ve kollarını oynatarak tepki gösterir.

Doğumdan sonraki ilk sekiz ayda bebekler çevrelerindeki kişileri incelemeye ve onlarla sosyal iletişim kurabilmeye başlarlar. Bu sosyal ve duyusal gelişimler bebeğin iletişim kurma becerisinin ilk adımlarıdır.
Bebeğinizle konuşurken ona dokunmayı ihmal etmeyin, ona dokunun ve sevin. Ancak sevilen bir bebek  mutlu ve sağlıklı bir yetişkin olabilir.

Kendinizden bahsederken anne kelimesini kullanın, babasından bahsederken de baba. Bebeğiniz o, bu gibi zamirleri anlamaz.

Ayrıca  bebeğinizle oyunlar oynayarak onun iletişim kurma becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğinizle iletişim kurmaya çalışırken her bebeğin farklı olduğunu unutmayın. Bir bebeği sakinleştiren şeyler başka bir bebeği heyecanlandırabilir. Kendinize, içgüdülerinize ve en önemlisi bebeğinizin yönlendirmesine güvenin. Paylaşacağınız bu keyifli deneyimler bebeğinizin kendini güvende hissetmesini sağlayacak, onu motive edecek ve gelişimini destekleyecektir.