SGK’dan 3 bayram müjdesi

Olaylar
Hüseyin Özay’ın haberi İntibak düzenlemesinde taban 10 liradan 20 liraya çıkarken, vatandaşların danışmanlık hizmeti için yüklü para ödemesine gerek kalmayacak. SGK BAŞKANI FATİH ACAR, STAR&rsqu...
EMOJİLE

Hüseyin Özay’ın haberi

İntibak düzenlemesinde taban 10 liradan 20 liraya çıkarken, vatandaşların danışmanlık hizmeti için yüklü para ödemesine gerek kalmayacak.

SGK BAŞKANI FATİH ACAR, STAR’A YENİ ÇALIŞMALARINI AÇIKLADI

1 – EMEKLİ MAAŞI 3 GÜNDE BAĞLANACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, milyonlarca çalışanın merakla beklediği, emeklilik işlemlerinin kısaltılmasına yönelik projeye start verdiklerini belirterek, projenin tamamlanmasının ardından emeklilik maaşının 3 günde bağlanacağını söyledi. Acar, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’un SGK çatısı altında birleştirildiğini hatırlatarak, ancak üç kurumun da yazılım olarak tek çatı altında toplanamadığını bildirdi. Yeni hayata geçirdikleri proje ile üç kurumun yazılımını tek çatı altında toplayacaklarını ifade eden Acar, proje çerçevesinde 2.5 milyar kaydın dijital ortama aktarıldığını kaydetti. Acar “Türkiye’nin akıllı arşivini kuruyoruz. Bu işlemler bittiği zaman, vatandaşlar 3 günde emekli maaşı alabilecekler” dedi. Emekli maaşına hak kazananlar halen, yaklaşık 15 günü bulan bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından, süresi bulundukları sosyal güvenceye göre değişmekle birlikte, bir buçuk ayı bulan bir süre sonra maaşlarını alabiliyorlar.

 

2 – İNTİBAKTA TABAN 20 TL’YE YÜKSELDİ

SGK Başkanı Fatih Acar, kamuoyunda intibak düzenlemesi olarak bilinen 2000 yılından önce emekli olan vatandaşların maaşlarında iyileştirme öngören düzenleme ile ilgili çalışmaların ay sonunda tamamlanacağını söyledi. Bugüne kadar 2 milyon 250 bin vatandaşın kayıtlarının güncellendiğini ifade eden Acar, ödemeden 1.9 milyon emeklinin yararlanacağını vurguladı. Acar, geçtiğimiz yıl yapılan çalışmada 10 lira olarak öngörülen taban zammının da 2013 yılı enflasyonu ile birlikte yeniden değerlendirildiğini, değerlendirme sonucunda taban zammının 20 lira olduğunu vurguladı. Acar “1.9 milyon emekliye 20 lira ile 339 lira arasında iyileştirme yapılacak” diye konuştu. 20 liralık zamdan ise yaklaşık 207 bin emeklinin yararlanacağı belirtildi. Acar, intibak çalışmaları sırasında maaşları eksik ödendiği tespit edilen yaklaşık 2 bin 500 kişiye ise geriye dönük ödeme yapmaya başladıklarını belirterek, bu kişilere 20 bin liraya kadar toplu ödemenin yapıldığını söyledi.

3 – DANIŞMANLIK ÜCRETİ ÖDEMEYE SON

Vatandaşların sosyal güvenlik uzmanlarına binlerce lira ödeyerek, danışmanlık hizmeti aldığını hatırlatan SGK Başkanı Fatih Acar, SGK olarak vatandaşlara ücretsiz danışmanlık yapacaklarını söyledi. ALO 170 SGK hattının kapasitesini ve personel sayısını güçlendirdiklerini ifade eden Acar “Şanlıurfa’da yeni bir çağrı merkezi oluşturduk. Toplam 300 kişinin çalıştığı çağrı merkezi, vatandaşların sosyal güvenlikle ilgili tüm soruları ve sorunlarına cevap verecek. Kimse sosyal güvenlik danışmanlarına para vermesin. SGK’nın hattını arayarak sorunlara çözüm bulabilirler. Ayrıca kayıtdışı çalışan işçiler de aynı hatta ihbarda bulunabilirler” dedi.

Futbolculardan sonra asgari ücretli öğretmen de kalmayacak

Kamuoyunda uzun süre tartışma konusu olan ‘asgari ücretli futbolcularla’ ilgili yaptıkları çalışma sonucunda tüm kulüplerin bildirimlerini yenilediğini ifade eden SGK Başkanı Acar, birinci ligde asgari ücretten beyanda bulunan kulüp kalmadığını söyledi. Acar, kulüplerden yıllık 38 milyon liralık ek gelir elde ettiklerini belirterek, yeni dönemde eğitim sistemindeki kayıtdışılığa önem vereceklerini kaydetti. Acar “Özel okullarda ve dershanelerde düşük ücretten bildirimlerin olduğunu belirledik. Şu anda çalışmasını yapıyoruz. Asgari ücretten öğretmen çalıştırdığını beyan eden işletmeden izah isteyeceğiz. Eğer izahı yeterli değilse, denetime tabi tutulacak. Yani bir anlamda asgari ücretli öğrenmen kalmayacak” diye konuştu.

Günde 300 reçete yazan doktorlar var

SGK Başkanı Acar, sağlık harcamalarının düşürülmesi için risk odaklı denetim sistemi geliştirdiklerini vurgulayarak, denetim çerçevesinde doktor, eczane ve hastane üçgeninde inceleme yapacaklarını söyledi. Bazı doktorların günde 300 reçete yazdığını ifade eden Acar, “Doktor, hastane ve eczacı arasındaki olağanüstü işlemleri mercek altına alacağız” dedi.

Star