UEFA’dan çok ciddi cezalar gelecek

Futbol
Engin Dinç’in haberi TFF Başkanı Yıldırım Demirören, herkesin merakla beklediği şike kararını açıkladı. Ancak açıklanan karar kimseyi tatmin etmedi. Biz de bu kararı Milat Gazetesi Spor Yazarı K...
EMOJİLE

Engin Dinç’in haberi

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, herkesin merakla beklediği şike kararını açıkladı. Ancak açıklanan karar kimseyi tatmin etmedi. Biz de bu kararı Milat Gazetesi Spor Yazarı Kemal Belgin ve NTV Spor yorumcusu Mert Aydın’a sorduk.

TFF’NİN KARARINDAN HİÇBİR ŞEY ANLAMADIM
TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in açıkladığı şike kararlarını sorduğumuz Milat Gazetesi Spor yazarı Kemal Belgin, şunları söyledi: “Benim konuşulacak bir şeyim yok kusura bakma. Benim Türkçem çok zayıf konuşulanlardan, açıklananlardan hiçbir şey anlamadım. Öyle yazabilirsiniz. Başka bir dilde anlatsalardı belki ama Türkçe’yi anlayamadım. Anlayamadım, Türkçem çok kıt. Belki ben Fransız eğitimliyim, Fransızca anlatsalardı açıklayabilirdim.”

PUAN SİLME DE YOK
TFF Başkanı’nın açıkladığı şike kararını nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Mert Aydın, “Bence yanlış anlamışsınız. Hiçbir ceza yok. Puan silme de yok. Puan silme ağır durumlarda diyor. Ağır veya hapis ne olduğunu bilmediğimiz için muhtemelen hiçbir kulübe puan cezası gelmeyecek. Benim anladığım hiçbir şey gelmeyecek.” diye konuştu.
 
Yaşanan tutukluluk durumları ve şike davası boşuna mı ortaya çıktı şeklindeki sorumuzu cevaplayan Mert Aydın, şunları söyledi: 
“Sanırım bununla ilgili yorum yapmam mümkün değil. Sonuçta yapıldı. Bir şey bulamamışlar demek ki. Teşebbüs diye bir şey çıktı ortaya. Bugüne kadar hayatımızda duymadığımız sahaya yansımak ve teşebbüs gibi bir takım kavramlar ortaya çıktı. Ben ahlaksızlığın teşebbüsü olmaması gibi şey olmadığını düşünüyorum. Keşke şöyle bir karara varılsaydı; adı geçen kulüpler suçsuzdur. O daha güzel olurdu, daha anlamlı olurdu. Daha gerçek bir zemini olurdu. İftira edilmiş, yanlış, yok öyle bir şey denilirdi. Bence o daha mantıklı. Adı geçen kulüplerin buna sevinmesi değil, bunu istemesi lazım. Şu anda soruşturmada adı geçen kulüplerin suçsuzluğuna değil bir şey için çaba sarf ettikleri ve başarılı olamadıklarına karar verilmiş gözüküyor. Adı ne olursa olsun Fenerbahçe mi, Beşiktaş mı, Trabzon mu, Giresun mu fark etmez… Benim için önemli değil. Yani bu onların suçsuz olduğuna dair bir karar olmayacak. Teşebbüs etmeye çalıştılar ama becerip de teşebbüsü sahaya yansıtamadılar gibi böyle abuk bir karar çıkmış oldu. Bunu söyleyebilirim. Onun dışında başka ne denilebilir ki?”

HANGİ KARAR ÇIKMIŞ OLURSA OLSUN HAZMEDİLECEK BİR DURUM YOK
Bu kararın vicdanlarını rahatlatıp rahatlatmadığını değerlendirmesini istediğimiz Mert Aydın; “Türkiye’de öyle bir ortam ortaya çıktı ki, bu iş başında çözülmediği için süre geçtikçe bazı durumlar farklı hale geliyor. Şu anda hangi kararı verirseniz verin, biz neyin doğru neyin yanlış olduğuna bir türlü emin olamıyoruz. Farz edelim ki, en doğru karar neyse o verildi ama o bile kimsenin vicdanını rahatlatmaz. Genel ortamda kamplaşma olur. Bu kamplaşmada taraflar diğerinin suçsuzluğuna ya da diğerinin istediği kararın doğruluğuna inanmıyor. Buradan ceza çıksaydı Fenerbahçeliler “Bir şey yapmadık, komplo var” diye itiraz edecekti. Şimdi diğerleri itiraz edecek, anlatabildim mi? Olay geç kaldığı için yüzde yüz herkesin vicdanını rahatlatacak bir karar çıkamazdı. Bir hafta, on gün içerisinde bir karar çıkabilmiş olsaydı en azından hazmetmesi kolay olurdu. Şu anda hangi karar çıkmış olursa olsun hazmedilecek bir durum yok. Buradan da dediğim gibi hiçbir ceza çıkmayacak.” diye konuştu.

BAZI KULÜPLER UEFA’DAN ÇOK CİDDİ CEZALAR ALACAK
UEFA’nın TFF’nin şike kararına karşı tepkisinin ne olacağını sorduğumuz Mert Aydın, şöyle konuştu:   
“Bu kararlar alınırken UEFA ile ne görüşüldü, ne görüşülmedi, Fenerbahçe’nin CAS davasından çekilmesi ne anlama geliyor, bununla ilgili bir çok spekülasyon yapılıyor. Bin 500 tane ihtimalden bahsediliyor. Açıkçası ben ne diyeceğimi şaşırdım. Sıfır ceza UEFA’yı tatmin etmez. Tatmin etmez ama ben şunun da olacağına inanmıyorum. Konuyla ilgisi olmayan takımların UEFA’dan ceza alacağını, Türkiye’nin toptan ceza alacağını çok da düşünmüyorum. Yanılıyor olabilirim. Bunu kesin, çok net şekilde söylemiyorum ama bazı kulüplerin Avrupa’dan, UEFA’dan çok ciddi cezalar alacağını düşünüyorum.”
 
TFF’nin bu kararının Türkiye’deki futbol dünyasına etkisini değerlendirmesini istediğimiz Mert Aydın; “Bitti. Türkiye’de kalmadı böyle bir ortam kalmadı. Ceza çıksa da kalmadı, çıkmasa da kalmadı. Şu anda kin ve nefret havası var. Eskiden bu fanatik taraftar holiganlar arasında vardı. Şimdi herkes arasında var. Yöneticiler arasında var. Teknik adamlar arasında oluşmaya başladı. Yakında bu futbolculara da siyaret edecek. Kim öle kim kala. Çok kötü. Ortam rezalet. Artık bu karar çıksa da, çıkmasa da böyle olacaktı. Fena bir durumdayız.” dedi.

On5yirmi5.com