Sinema ve Müzik Bir Araya Gelirse

Yerli Müzik
Hazırlayan: Bengü Dağlı Filmleri daha güzel ve etkili hale getirmekte mutlaka ki seçilen müziğin de etkisi vardır. İnsanların aklında filmden çıktıktan sonra kalıcı olan film müzikleridir. Normal olan...
EMOJİLE

Hazırlayan: Bengü Dağlı

Filmleri daha güzel ve etkili hale getirmekte mutlaka ki seçilen müziğin de etkisi vardır. İnsanların aklında filmden çıktıktan sonra kalıcı olan film müzikleridir. Normal olan bir sahneyi neredeyse klasikler arasına sokabilecek kudretleri vardır.

Bugün sizin için aklımda kalan, hafızamda önemli yere sahip olan 10 film müziğini bir araya getirdim. İnanıyorum ki bu parçaları siz de dinlediğinizde hemen hatırlayacaksınız. Bu parçaların kimisi duygusal, kimisi hareketli, kimisi sözlü kimisi ise sadece enstrümantal…

İşte sizin için seçtiğim unutulmaz 10 film müziği:

CESUR YÜREK

/files/music/top10film/James_Horner_Braveheart_Theme_Song.mp3

James Horner – Breaveheart Theme

Sinema tarihine damga vurmuş filmlerden bir tanesidir Cesur Yürek. Mel Gibson’ın ne derece yetenekli bir yönetmen olduğunu gösteren bir filmdir. Aynı zamanda Mel Gibson’ın başrolünü oynadığı bu epik yapım, William Wallace‘ın hayatını anlatır. Film Türkiye sinemalarında yıllarca gösterilerek bir rekora imza atmıştır. 1996 yılında 10 dalda Oscar’a aday olan yapım, yönetim, görüntü yönetimi, efekt, makyaj ve en iyi film dallarında ödüle layık görülmüştü.

Cesur Yürek‘in film müzikleri James Horner tarafından hazırlandı ve Londra Senfoni Orkestrası tarafından kaydedildi. İlk soundtrack’in çok başarılı olması üzerini Horner 1997’de More Music from Braveheart (Cesur Yürek’ten daha fazla müzik) adıyla ikinci bir soundtrack yaptı. Uluslar arası ve Fransızca versiyonları da yayınlandı. Cesur Yürek’in film müziği aradan geçen onca yıla rağmen hala sinemaseverlerin en sevdiği film müzikleri arasında başı çekiyor.

Bir blogda yorum yazan bir okuyucu bu film müziği için şu yorumu yazmıştı. "Bir müziğin üzerine söz yazılmıyorsa o müzik çok şey anlatıyor demektir, sözün anlatamadığını bile… Öyle duygular uyandırıyor işte…"


ROBİN HOOD

/files/music/top10film/BryanAdams_EverythingIDo_robinhood.mp3

Brayn Adams – Everything I Do

Locksley’li Robin (Kevin Costner), Kral Aslan Yürekli Richard ile birlikte haçlı seferine katılmış ve sefer sırasında esir düşmüş Kudüs’te bir zindana kapatılmıştır. İdam edileceği haberini almasıyla kaçış planları hazırlayan Robin, kaçarken Müslüman bir esir olan Azeem’in (Morgan Freeman) de hayatını kurtarır. Azeem hayatını borçlu olduğu Robin’in yanından ayrılmayacağını söyleyince birlikte İngiltere’ye dönerler.

Fakat Robin İngiltere’ye döndüğünde, İhtişamlı Locksley kalesini harap bir şekilde bulur. Babası Lord Locskley ise Notthingam Şerifi tarafından şeytana taptığı iddiasıyla idam edilmiştir. Bu arada evde sağ kurtulabilen fakat işkence sırasında kör olan hizmetçileri Duncan’ı bulan Robin, ondan Notthingam Şerifi ve cadısı hakkında hikayeler duyar. Bu sırada topraklarına giren Notthingam Şerifi’nin adamları ‘Da Locksley‘li Robin’in peşindedir.

Gelişmeler üzerine Robin, Azeem ve Duncan Locksley topraklarını terk ederler. Daha sonra Kralın kuzeni olan Marian’ın yanına gidecek olan Robin ondan hemen etkilenir. Fakat Notthingam Şerifi’de Marian’ı gözünün önünde bulundurmaya gayret gösteriyordur. Robin, babasıyla ilgili iddiaların doğruluğunu öğrenmek için Piskoposa gider ve tam onu srogularken, Notthingam Şerifi ile yüzyüze gelirler.

Notthingam’ın askerlerinden kaçarken, hakkında yüzlerce uğursuz efsane bulunan Sherwood ormanına kaçarlar ve orada bir barınak bulup saklanırlar. Locksley’li Robin işte bu andan sonra Robin Hood olarak anılmaya başlayacaktır.

90’lı yılların unutulmaz filmleri arasında olan "Robin Hood Hırsızlar Prensi" dönemine göre çok başarılı bir filmdir ve müziğiyle adeta özdeşleşmiştir. Filmin unutulmaz müziği Brayn Adams tarafından seslendirilen ‘Everyting I Do’dur. Adams’ın sesiyle hayat bulan şarkı bugün bile ölümsüz film müzikleri arasında başı çekmektedir.

SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM

/files/music/top10film/CahitBerkay_Al_Yazmalim.mp3
Cahir Berkay – Al Yazmalım

"Türk sinemasının aklınıza gelen ilk filmi ne?" diye sorsak büyük çoğunluk hiç kuşkusuz "Selvi Boylum Al Yazmalım" der. Bu film Türk insanının kanına, belleğine öyle bir işlemiştir ki konusuyla, oyuncularıyla bugün bile en çok beğenilen Türk filmleri arasında birinciliği kimselere kaptırmaz. Bu filmde bizi çeken bir başka nokta ise Cahit Berkay’ın unutulmaz bestesi "Al Yazmalım"dır.

İlyas (Kadir İnanır), Asya (Türkan Şoray) ve Cemşit’in dokunaklı hikâyesi, Tunca Arslan’a göre “Asla eskimeyen, sonsuz kereler izlenebilen klasik bir aşk öyküsü… Atıf Yılmaz’ın Cengiz Aytmatov’un ünlü romanından esinlenerek çektiği film, tarihin en büyük aşklarından birini muhteşem bir incelikle beyazperdeye taşıyor.” Filmin konusu gayet basit: İlyas ile Asya birbirlerine çılgınca âşık olup evlenirler. Bir de oğulları olur. Ne var ki işler beklendiği gibi gitmez, aşk solar, İlyas evi terkeder. Babacan Cemşit’le yolları kesiştiğinde Asya onun yanında kalır. Yıllar sonra, İlyas geri döner. Asya aşk, sevgi ve baba olma kavramlarını tartarak bir karar almak zorundadır.

KILL BILL

/files/music/top10film/kill_bill_nancy_sinatra.mp3
Nancy Sinatra – Bang Bang
Bernard Herrman – The Whistle Song

Kill Bill (film), Quentin Tarantino’nun yönettiği, ilk bölümünün Kill Bill: Vol.1 adıyla 2003 yılında, ikinci bölümünün de Kill Bill: Vol.2 adıyla 2004 yılında gösterime girdiği filmlerdir. Aslında film tek parçadır ama uzun olmasından dolayı ikiye bölünmüştür. Zaten iki film birden Quentin Tarantino‘nun 4. filmi olarak geçmektedir. Filmin genelinde bir çizgi roman havası sezilmektedir. Bu da abartılı aksiyon sahnelerini kabul edilebilir kılmaktadır. Hatta ilk filmin bir bölümü de anime şeklindedir. Filmin episodlara bölünmesi de bu izlenimi pekiştirmiştir.

Ayrıca filmin yaratıcı ve özgün senaryosu Rezervuar Köpekleri adlı filmle çıkış yakalayan Tarantino’nun ününe ün katmıştır. Medya otoritelerine göre şu ana kadarki en etkileyici kılıç dövüş sahneleri bu filmdedir.

Başrol oyuncuları Uma Thurman, David Carradine, Vivica A. Fox, Lucy Liu, Michael Madsen, Daryl Hannah, Sonny Chiba, ve Gordon Liu.

Kill Bill müzikleriyle de gösterime girdiği zaman büyük sükse yapmıştır. Filmdeki hemen hemen bütün müzikler çok başarılıdır. Fakat benim aklımda iki parça kaldı; ikisi de birbirinden güzel. Bir tanesi bir dönem reklamlarda da duyduğunuz Nancy Sinatra‘nın seslendirdiği Bang Bang diğeri ise cep telefonlarının vazgeçilmez müziklerinden olan "The Whistle Song" dur. Bu müziğe ıslıklı müzikte diyebilirsiniz. Bir Film müzikleriyle bu kadar bütünlük sağlar. Zaten Filmin yönetmeni Quentin Tarantino’nun en büyük özelliği başarılı soundtracklar seçmesidir.

$(document).ready(function(){
$(“a[@target=’listen’]”).jmp3({
showfilename: “false”,
backcolor: “000000”,
forecolor: “00ff00”,
width: 200,
showdownload: “false”
})
.removeAttr(“href”)
.prepend(‘
‘).append(‘
‘);

});